Uranostinden - 2157 moh

Innledning:

Alle som har kjørt fylkesvei 53 forbi Tyin i godt vær har vel lagt merke til Uranostinden, blikkfanget fremfor noen når man skuer innover Jotunheimen fra denne kanten. Den er høyeste punktet på en flere kilometer lang og skarp fjellrygg. Toppen hører utvilsomt med blant Jotunheimens vakreste tinder. På øststiden finner man det største brekomplekset i denne delen av Jotunheimen. Utsikten fra en såpass dominerende og isolert topp er naturligvis fremragende.

 

Atkomst fra Koldedalen:
Den enkleste atkomsten er å kjøre anleggsveien (dårlig veistandard!) fra Tyinholmen og inn i Koldedalen, og følger merket sti i retning Skogadalsbøen forbi Uradalsvatnet. Herfra skrår man nordover fjellsiden i en retning en nokså flat utløper i karakteristisk rødfarget stein, på ca 1560 moh. Videre fortsetter man oppover, før man følger fjellsiden nordover der den er minst bratt. Var os på rasfare innunder Uranostindens vestflanke. Etter hvert runder man opp mot skaret mellom Slingsbytinden og Uranostinden. Derfra er det drøyt 200 enkle høydemeter opp en bred fjellrygg mot selve toppeggen. Det er smalt de siste metrene.

 

Over Uranosbreen:

Å gå over Uranosbreen er nok den mest utbredte varianten. Breen følges nordover, forbi Uranostinden i retning Uraknatten (1958 moh) og opp på sadelen mot Slingsbytinden. Deretter likt som beskrevet tidligere.

Fabelaktig utsikt sørover mot Tyin fra Uranostinden.

  • Primærfaktor: 705 meter
  • Førstebestigning: 19.07.1876, William C. Slingsby, Knut Lykken, og Emanuel M. Mohn
  • Koordinater: 32V 4 (ø) 35740 (Ø) 6811475 (N) (N)

lyst på tur til uranostinden?

Sjekk ut turprogammet vårt eller ta kontakt for forspørsel om privatsamling / guiding